Biografija

Apolonio si je širša javnost najbolj zapomnila kot pevko rock skupine Lunn-a-park (Lunapark), vendar pa je pevka s polnim imenom Apolonija Šterk svojo glasbeno pot začela že v rosnih najstniških letih s pisanjem besedil in glasbe za druge izvajalce. V vlogo pevke so jo postavili glasbeniki, ki so v njenem glasu slišali potencial, saj je v tistem času pela veliko back vokalov za znane pevce, pevke in skupine.

Začetki

Prva večja medijska in radijska pojavnost se je zgodila v letih 1997/98/99 s plesno-vokalno skupino Final, kjer se je Apolonia javnosti prvič predstavila kot pevka, s skupino posnela ploščo »Destiny«, ki je izšla pri založbi Menart. Posneli so tudi dva videospota za pesmi »Tvoj objem« ter »Nisva za skupaj«.

Sodelovala je tudi z Božičnim zborčkom, pod vodstvom Matjaža Zupana in z njimi posnela »Na božično noč« in »Silvestrski poljub«.

Prvi samostojni album

Jeseni leta 2000 je kot samostojna izvajalka s pesmijo »Povej, da me ljubiš« nastopila na TVSlo v oddaji ORION, še isto leto pa je pri založbi Corona izšla njena prva samostojna plošča z naslovom »Ne govori«. Poleg naslovne skladbe z albuma je bila na radijih odlično sprejeta tudi pesem »Tisto noč«.

Zaradi skupne založbe in prijateljskih vezi je sodelovala je tudi s skupino Sunny Orchestra in z njimi posnela pesem »Anja«. Z združenimi močmi so leta 2001 pod novim imenom En X Orchestra (v sestavi: Cole Moretti, Sunny Orchestra in Apolonia) s pesmijo »Ta ni zame« nastopili tudi na EMI 01.

Lunn-a-park (Lunapark)

Ker je za predstavitev svojega albuma »Ne govori« potrebovala tudi band, so se ji je na odrih pridružili člani skupine Lunn-a-park (takrat še kot Lunapark). Nekaj mesecev so tako pod imenom Apolonia band predstavljali njen samostojni album, kasneje pa pričeli skupno avtorsko pot. Že prva skupna pesem »Lunatik« je bila odlično sprejeta pri poslušalcih in gledalcih, saj so za to skladbo posneli tudi svoj prvi videospot. Prvi album z naslovom »Labirint« je izšel aprila leta 2005. Velik uspeh iz tega albuma so požele tudi pesmi »Figura«, »Fake« in »Alarm«.

S pesmijo »Slike« so se predstavili na EMI 07, skladbo pa so uvrstili tudi na svoj drugi album »Area«, ki je izšel konec leta 2007 pri založbi Sanje. Najbolj uspešni skladbi s tega albuma pa sta prav gotovo »Črn oblak« in še vedno priljubljena »Navigacija (Srca)«.

Skupina je tako do danes nanizala kar nekaj uspešnic kot so: Lunatik, Figura, Alarm, Fake, Na dlani, Slike, Črn oblak ter Navigacija (srca) – skupaj kar 12 radijskih singlov in 9 videospotov.

Apolonia spet solistka

Maja 2009 je ponovno stopila na samostojno glasbeno pot kot solistka in za prvi samostojni radijski single izbrala pesem z naslovom Nazaj, za katerega je posnela tudi videospot. Septembra 2009 je nastopila na Slovenski popevki 2009 s pesmijo Se slepim?.
Maja 2010 je predstavila že drugi singel z naslovom Med vrsticami in jeseni pa je za skladbo V vrtincu posnela tudi videospot . V letu 2011 je predstavila pesmi z naslovom Sam in Povej, v letu 2012 Ta občutek, v letu 2013 pa Kovček sanj.

… se nadaljuje

Diskografija

1998 – Destiny / FINAL / Menart
2000 – Ne govori / APOLONIJA / Corona
2005 – Labirint / LUNAPARK / Evropska kultura
2007 – Area / LUNN-A-PARK / Sanje